Real estate and private clients

Our specialists have extensive experience on real estate transactions, both within the Netherlands as cross-border.

Woning in de IB

De eigenwoningregeling in de Wet IB 2001 is continu in beweging en met enige regelmaat verschijnt interessante rechtspraak over de eigen woning. Het is daarom van belang om tijdig en regelmatig fiscaal advies te vragen omtrent de inkomstenbelasting. Ook bij de behandeling van uw tweede woning in de IB is advies essentieel.

Woning in het buitenland in de IB

Een woning in het buitenland moet in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting worden aangegeven, maar dit gebeurt – gezien de onderzoeken in Frankrijk en Spanje – zeker niet altijd. In uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting moet u de woning in het buitenland aangeven, deze wordt vrijgesteld voor uw box 3 vermogen. Een tweede woning in het buitenland zal (vrijwel altijd) niet in Nederland belast worden, maar in het land waar de woning is gelegen. De tweede woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land.

Aflossing eigenwoningschuld aan de B.V.

Onder omstandigheden kan geld lenen van de eigen B.V. fiscaal aantrekkelijk zijn. Het aangaan van een hypotheek bij de eigen B.v. sluit bijvoorbeeld de aftrek van hypotheekrente niet uit. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden en de fiscus zal elke situatie zeer kritisch bekijken. De hypotheekrenteaftrek in de IB wordt de aankomende jaren namelijk steeds verder beperkt. Hierdoor kan het interessant zijn om te overwegen of u uw eigenwoningschuld mogelijk (gedeeltelijk) af zou willen lossen. De specialisten van HVK Stevens adviseren regelmatig bij het aflossen van hypotheekschulden aan uw B.V.

Binnenlandse of buitenlandse vakantiewoning en Short Stay verhuur

Het Short Stay verhuren van vastgoed kan fiscaal interessant zijn omdat het mogelijk is om de BTW af te trekken. Over het algemeen gezien is de verhuur van woonruimte vrijgesteld van btw, tenzij het Short Stay betreft. In geval van Short Stay zal er over de huur 9% btw verschuldigd zijn. Echter zal betaalde btw die betrekking heeft op de betreffende Short Stay, dus bijvoorbeeld ook de btw op de verbouwing van het pand (21%), aftrekbaar zijn. Mogelijk moet hierbij wel rekening worden gehouden met een zogenoemde herzieningstermijn.

Repayment of home ownership debt to the B.V.

In certain instances, borrowing money from your own B.V. can be attractive for fiscal purposes. For example, entering into a mortgage with your own B.V. does not exclude the possibility of deducting mortgage interest. There are, however, a number of requirements that must be met and the tax authorities will examine each situation very carefully. The deduction of mortgage interest in the personal income tax (IB) will be progressively limited in the coming years. The specialists at HVK Stevens regularly advise on the repayment of mortgage debts to your private limited company.

VAT

If you are planning to rent out property, you will probably qualify as a VAT entrepreneur. We will be happy to advise you on the VAT obligations and on any VAT optimization possibilities.

For more information, please contact:

HVK Stevens Logo

HVK Stevens professionals have legal, tax and financial knowledge and experience

HVK Stevens logo

Amsterdam

HVK Stevens
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 76 30 900
info@hvkstevens.com
Directions

Rotterdam

HVK Stevens Rotterdam
Westerkade 7D
3016 CL Rotterdam
+31 (0)10 32 25 200
info@hvkstevens.com
Directions

Luxemburg

HVK Stevens
4, Avenue Jean-Pierre Pescatore,
L-2324 Luxemburg,
Grand Duchy of Luxembourg
info@hvkstevens.com
Directions

Curacao

HVK Stevens
Landhuis Joonchi Kaya Richard
3014 Beaujon Willemstad
info@lagunfs.com
Directions

LONDEN

HVK Stevens
Aldgate Tower
2 Leman Street, E1 8FA
Londen
info@hvkstevens.com
Directions