Vastgoed advies bij HVK Stevens

VASTGOED EN PARTICULIER

Het team van HVK Stevens heeft ruime ervaring op het gebied van vastgoedtransacties, zowel binnen Nederland als grensoverschrijdend.

Woning in de IB

De eigenwoningregeling in de Wet IB 2001 is continu in beweging en met enige regelmaat verschijnt interessante rechtspraak over de eigen woning. Het is daarom van belang om tijdig en regelmatig fiscaal advies te vragen omtrent de inkomstenbelasting. Ook bij de behandeling van uw tweede woning in de IB is advies essentieel.

Woning in het buitenland in de IB

Een woning in het buitenland moet in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting worden aangegeven, maar dit gebeurt – gezien de onderzoeken in Frankrijk en Spanje – zeker niet altijd. In uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting moet u de woning in het buitenland aangeven, deze wordt vrijgesteld voor uw box 3 vermogen. Een tweede woning in het buitenland zal (vrijwel altijd) niet in Nederland belast worden, maar in het land waar de woning is gelegen. De tweede woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land.

Aflossing eigenwoningschuld aan de B.V.

Onder omstandigheden kan geld lenen van de eigen B.V. fiscaal aantrekkelijk zijn. Het aangaan van een hypotheek bij de eigen B.v. sluit bijvoorbeeld de aftrek van hypotheekrente niet uit. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden en de fiscus zal elke situatie zeer kritisch bekijken. De hypotheekrenteaftrek in de IB wordt de aankomende jaren namelijk steeds verder beperkt. Hierdoor kan het interessant zijn om te overwegen of u uw eigenwoningschuld mogelijk (gedeeltelijk) af zou willen lossen. De specialisten van HVK Stevens adviseren regelmatig bij het aflossen van hypotheekschulden aan uw B.V.

Binnenlandse of buitenlandse vakantiewoning en Short Stay verhuur

Het Short Stay verhuren van vastgoed kan fiscaal interessant zijn omdat het mogelijk is om de BTW af te trekken. Over het algemeen gezien is de verhuur van woonruimte vrijgesteld van btw, tenzij het Short Stay betreft. In geval van Short Stay zal er over de huur 9% btw verschuldigd zijn. Echter zal betaalde btw die betrekking heeft op de betreffende Short Stay, dus bijvoorbeeld ook de btw op de verbouwing van het pand (21%), aftrekbaar zijn. Mogelijk moet hierbij wel rekening worden gehouden met een zogenoemde herzieningstermijn.

Bezwaarprocedure voor de WOZ-waarde

De hoeveelheid belasting die jaarlijks over vastgoed betaald moet worden, is afhankelijk van de WOZ-waarde. Deze waarde wordt elk jaar opnieuw bepaald aan de hand van een WOZ-beschikking welke echter te hoog uitvallen. Het vastgoedteam van HVK Stevens kan u ondersteunen bij de bezwaarprocedure tegen de WOZ-beschikking om zo tot een realistischer WOZ-waarde te komen.

Btw

Ook als u het vastgoed vanuit box 3 gaat exploiteren, bent u waarschijnlijk een btw-ondernemer. Wij adviseren u graag over de wijze waarop u aan uw btw-verplichtingen kan voldoen en over de eventuele btw-optimalisatiemogelijkheden.

Investeren van uw (particuliere) vermogen in vastgoed

Het vastgoedteam van HVK Stevens adviseert u graag indien u als particulier overweegt te gaan beleggen in vastgoed. Mogelijk wenst u verschillende woningen aan te kopen voor (her-)ontwikkeling ten behoeve van het verhuren van dit vastgoed. Het opzetten van een vastgoedfonds door middel van een commanditaire vennootschap kan hiervoor een mogelijke oplossing zijn. HVK Stevens heeft ruime kennis met het opzetten van een vastgoedfonds. HVK Stevens adviseert ook over de fiscale optimalisatie van uw vastgoedbeleggingen zodat er van mogelijke vrijstellingen vanwege vernieuwbouw of aankoop van bouwgrond gebruik kan worden gemaakt. Bij het ontwikkelen van een bouwterrein adviseert het team van HVK Stevens u van harte. Ons team van fiscalisten en (kandidaat-)notarissen begeleiden u met enthousiasme bij zowel het voor- als het aankoop- en het eventuele financieringstraject. Het vastgoedteam van HVK Stevens heeft ruime ervaring met het begeleiden van de aan- en verkoop van vastgoed alsmede de latere optimalisering van het vastgoed (bv. wijzigingen van de splitsing in appartementsrechten en verlenging/omzetting erfpachtrechten)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HVK Stevens Logo

HVK Stevens is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, corporates, private equity fondsen, families en familiebedrijven

HVK Stevens logo

Amsterdam

HVK Stevens
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 76 30 900
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Rotterdam

HVK Stevens & Reigersberg
Westerkade 2B
3016 CL Rotterdam
+31 (0)10 476 88 33
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Luxemburg

HVK Stevens
4, Avenue Jean-Pierre Pescatore,
L-2324 Luxemburg,
Grand Duchy of Luxembourg
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Curacao

Lagun Family Services
Landhuis Joonchi Kaya Richard
3014 Beaujon Willemstad,
Curacao
info@lagunfs.com
Routebeschrijving

Londen

HVK Stevens
Aldgate Tower
2 Leman Street, E1 8FA
Londen
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving