Vastgoed advies bij HVK Stevens

Vastgoed

Het team van HVK Stevens heeft ruime ervaring op het gebied van vastgoedtransacties, zowel binnen Nederland als grensoverschrijdend. In één team werken specialisten op het gebied van het privaatrecht en fiscaal recht samen en bestrijken daarmee het gehele proces van het uitvoeren van een (vendor) due diligence, het opstellen en uitonderhandelen van de letter of intent, het uitonderhandelen van de koopovereenkomst tot de uiteindelijk eigendomsoverdracht van het vastgoed dan wel van de aandelen in vennootschappen die eigenaar zijn van het vastgoed. Onze geïntegreerde aanpak door juristen, fiscalisten en notarissen ziet u bijvoorbeeld terug in de volgende praktijkvoorbeelden:

Vastgoedportefeuille

Aankoop automotive portefeuille

Advisering en begeleiding van het gehele acquisitietraject (letter of intent, due diligence en SPA) van verschillende automotive showrooms. Deze transactie was vormgegeven als een zogenaamde share deal waardoor de samenwerking tussen legal en tax  op de transactie van grote toegevoegde waarde was. Door onze korte lijnen konden wij snel schakelen en voor de cliënt de meest juiste oplossing voordragen.

Verkoop commerciële portefeuille

Verkoop van een portefeuille commercieel vastgoed namens een belegger. Voor deze cliënt hebben wij het gehele verkoopproces begeleid, van het opzetten van een data room, het opstellen van een vendor due diligence rapport tot de uiteindelijke succesvolle verkoop van de portefeuille in verschillende deeltransacties.

Vernieuwbouw en transformatie

“Levering in de BTW of in de overdrachtsbelasting” is voor de financiële haalbaarheid van vernieuwbouw- of transformatietrajecten in de praktijk essentieel. HVK Stevens heeft ruime ervaring in de fiscale begeleiding van vernieuwbouw- en transformatietrajecten en overleg met de Belastingdienst dat in dat kader plaatsvindt.

Anonimisering

In tijden van steeds meer toegankelijk openbare bronnen is anonimisering van vermogen een actueel thema. In de praktijk bestaat dit vermogen vaak voor een (groot) deel uit vastgoed. De juristen en notarissen van HVK Stevens hebben inmiddels diverse anonimiseringstrajecten ontworpen en geïmplementeerd. De fiscalisten van HVK Stevens begeleiden deze trajecten, zodat afrekening van overdrachts-, inkomsten- en/of vennootschapsbelasting zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Opzetten vastgoedfondsen

In de afgelopen jaren hebben wij verschillende cliënten geholpen met het opzetten van investeringsfondsen in de vorm van C.V. ‘s, fondsen voor gemene rekening (FGR’s) en coöperaties.

Wij begeleiden onze cliënten vanaf het eerste initiatief: het opstellen van een prospectus of investeringsmemorandum, het ontwerpen van de fondsstructuur, het schrijven van de juridische stukken voor het fonds maar ook voor de beheerder(s) en bewaarder, en het oprichten van fondsentiteiten. Vanuit de fiscale expertise is er in die fase veel aandacht voor de omzetbelasting binnen het fonds, de fiscale renteaftrek en de optimalisatie van de fiscale positie van de (binnenlandse en buitenlandse) fondsparticipanten. Waar nodig, kunnen wij het fonds begeleiden bij het verkrijgen van zekerheid vooraf van de Belastingdienst op de fiscale positie van het fonds en/of de fondsmanagers.

Is het fonds eenmaal opgericht, dan begeleiden wij ook de vastgoedtransacties van het fonds. Denkt u daarbij aan juridische en fiscale due diligence, het opstellen van (koop)overeenkomsten, de optimalisatie van de overdrachts- en omzetbelasting en het verdedigen van een fiscale herinvesteringsreserve.

Bekijk onze andere diensten

HVK Stevens Logo

HVK Stevens is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, corporates, private equity fondsen, families en familiebedrijven

HVK Stevens logo

Amsterdam

HVK Stevens
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 76 30 900
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Rotterdam

HVK Stevens & Reigersberg
Westerkade 2B
3016 CL Rotterdam
+31 (0)10 476 88 33
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Luxemburg

HVK Stevens
4, Avenue Jean-Pierre Pescatore,
L-2324 Luxemburg,
Grand Duchy of Luxembourg
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Curacao

Lagun Family Services
Landhuis Joonchi Kaya Richard
3014 Beaujon Willemstad,
Curacao
info@lagunfs.com
Routebeschrijving

Londen

HVK Stevens
Aldgate Tower
2 Leman Street, E1 8FA
Londen
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving