De vrees was dat de giftenaftrek in de inkomstenbelasting flink zou worden ingeperkt, maar gelukkig blijft die onveranderd. De gewone gift, de periodieke gift, de gift aan verenigingen en de multiplier voor giften aan culturele instellingen blijven volgens het wetsvoorstel gewoon overeind.
De aftrek voor de zogenoemde onzakelijke gift door BV aan ANBI’s wordt geschrapt. Bij giften door BV’s en andere commerciële rechtspersonen moet immers onderscheid gemaakt worden tussen de gift die is gedaan uit bedrijfsoverwegingen (de zakelijke gift) en andere giften (de onzakelijke gift). Door de afschaffing van verschillende faciliteiten wordt geven uit de vennootschap vanaf volgend jaar fors duurder.
- De giftenaftrek voor bedrijven in de vennootschapsbelasting wordt volledig afgeschaft per 1 januari 2025. Onzakelijke giften tot 100.000 euro zijn daarmee niet meer aftrekbaar in de vennootschapsbelasting.
- Geven uit de vennootschap vanuit prive overwegingen wordt weer volledig in box 2 belast per 1 januari 2025. De nieuwe regeling geven uit de vennootschap wordt immers weer afgeschaft. Geven uit de vennootschap zal daarmee gaan leiden tot maximaal 31% inkomstenbelasting bij de directeur-grootaandeelhouder. De vrijstelling in box 2 voor onzakelijke giften tot 100.000 euro (die onder de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting vielen) vervalt naar verwachting eveneens, dus dat biedt geen soelaas meer.
- De enige bedrijfsgift die nog wel aftrekbaar blijft, is de zakelijke gift. Dit zijn giften die worden gedaan vanuit ondernemingsbelangen, zoals bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dergelijke giften leiden ook niet tot belastingheffing in box 2. Wij verwachten vanaf 2025 wel extra discussies met de Belastingdienst over de vraag wanneer een gift zakelijk is: een zakelijke gift is immers aftrekbaar en leidt niet tot inkomstenbelasting, een onzakelijke gift is niet aftrekbaar en leidt tot inkomstenbelasting voor een aandeelhouder in box 2.
We vinden de maatregelen mager onderbouwd en vrezen een afname van de geefbereidheid door ondernemers. Allerlei bedrijfsgiften kunnen te lijden hebben onder de extra belastingheffing. Dan blijft er dus minder over voor het goede doel. Structuren zoals die bij Patagonia, waarbij een charity een groot aandelenpakket verkrijgt, worden hierdoor flink belemmerd. Wie wil geven uit de BV kan beter nu in actie komen, zodat er nog zoveel mogelijk geld overblijft voor het goede doel.
- Wie overweegt om zijn bedrijf te laten geven aan een ANBI, kan dit het beste dit jaar doen, uiterlijk 31 december.
- Wie overweegt zijn bedrijf (aandelen in een BV) te schenken aan een ANBI moet dit ook uiterlijk 31 december afronden. Te denken valt aan een stewardship- of vergelijkbare structuur.
Na 1 januari resteert volgens het wetsvoorstel alleen nog een MVO-beleid als fiscaal aftrekbare gift bij BV’s. Ook kan de periodieke gift in de inkomstenbelasting voor bedrijfseigenaren gelukkig nog (deels) uitkomst bieden. Dit alles vereist uiteraard nadere invulling, zodat zoveel mogelijk voor het goede doel overblijft. Ondanks deze beperkingen, noemen we graag dat het kabinet het belang van goede doelen en de giftenaftrek erkent. Het ziet ernaar uit dat we voorlopig nog gebruik kunnen maken van de giftenaftrek in de inkomstenbelasting.
Meer weten over deze en andere Prinsjesdagmaatregelen?
Dit artikel biedt een beknopte blik op de belangrijkste maatregelen, maar we weten als geen ander dat elk scenario uniek is. Onze specialisten staan klaar om je verder te helpen en samen de impact van deze veranderingen op jouw situatie te bespreken. Neem gerust contact op via de profielen hieronder.
Wil je een compleet overzicht van alle Prinsjesdagmaatregelen? Bekijk ons overzichtsartikel waarin we de belangrijkste veranderingen kort bespreken.