28/09/2021

Btw-aftrek bij uitbesteden van verstrekking van spijzen en dranken binnen het horecabedrijf

De Staatssecretaris van Financiën heeft op 22 september jl. een goedkeuring gepubliceerd waardoor btw die in rekening is gebracht ter zake van het verstrekken van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse binnen het horecabedrijf, soms toch aftrekbaar is.

In deze nieuwsbrief bespreken wij kort deze goedkeuring en de daaraan verbonden voorwaarden.

Uitsluiting btw-aftrek op spijzen en dranken

De btw-wetgeving sluit de aftrek van in rekening gebrachte btw voor het verstrekken van spijzen en dranken die ter plaatse worden gebruikt binnen het horecabedrijf aan personen die daar slechts voor korte periode verblijven, uit.

In de praktijk komt het vaak voor dat ondernemers de bedoelde spijzen en dranken verstrekken, maar de vestrekking daarvan weer uitbesteden aan een andere ondernemer. Op basis van de btw-regelgeving kan de eerstbedoelde ondernemer de aan hem in rekening gebrachte btw niet in aftrek brengen.

Goedkeuring

Omdat de eerstbedoelde ondernemer de ingekochte prestatie niet afneemt als eindgebruiker, vindt de Staatssecretaris van Financiën een btw-aftrekbeperking ongewenst. Zodoende is vanaf 23 september jl. goedgekeurd dat ondernemers de btw in aftrek kunnen brengen die aan hen in rekening is gebracht voor het verstrekken van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse, als zij op hun beurt dezelfde prestatie verrichten en de kosten doorbelasten aan een derde.

Voor toepassing van de goedkeuring is vereist dat een ondernemer op de factuur aan zijn afnemer aangeeft dat het (geheel of gedeeltelijk) gaat om een verstrekking van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse zoals bedoeld in art. 15 lid 5 van de wet op de Omzetbelasting 1968.

Ondernemers die de verstrekking van spijzen en dranken voor 23 september 2021 hebben uitbesteed en de aan hen in rekening gebrachte btw in aftrek hebben gebracht, hoeven dit niet te corrigeren.

Conclusie

Indien u de verstrekking van spijzen en dranken die ter plaatse worden gebruikt binnen het horecabedrijf aan personen die daar slechts voor een korte periode verblijven uitbesteedt, mag u de btw die aan u in rekening is gebracht in aftrek brengen. Wel moet u op de door u verstuurde factuur vermelden dat het gaat om verstrekking van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse zoals bedoeld in art. 15 lid 5 van de wet op de Omzetbelasting 1968.

Het btw-team van HVK Stevens is graag bereid om u te helpen bij de beoordeling of u in rekening gebrachte btw in aftrek mag brengen. Uiteraard assisteren wij u ook graag met andere btw vragen.

Om deze nieuwsbrief in PDF te downloaden, klikt u hier

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HVK Stevens Logo

HVK Stevens is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, corporates, private equity fondsen, families en familiebedrijven

HVK Stevens logo

Amsterdam

HVK Stevens
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 76 30 900
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Rotterdam

HVK Stevens & Reigersberg
Westerkade 2B
3016 CL Rotterdam
+31 (0)10 476 88 33
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Luxemburg

HVK Stevens
4, Avenue Jean-Pierre Pescatore,
L-2324 Luxemburg,
Grand Duchy of Luxembourg
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Curacao

Lagun Family Services
Landhuis Joonchi Kaya Richard
3014 Beaujon Willemstad,
Curacao
info@lagunfs.com
Routebeschrijving

Londen

HVK Stevens
Aldgate Tower
2 Leman Street, E1 8FA
Londen
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving