12/04/2024

Koen over crypto & belastingaangifte bij BNR’s Cryptocast

Op 9 april 2024 deelde Koen Neutgens, een van onze ervaren Tax Managers, zijn deskundige inzichten over crypto bij je belastingaangifte in het populaire radioprogramma Cryptocast van BNR Nieuwsradio. Met de aangifte deadline voor 2023 om de hoek, belichtte Koen de cruciale aspecten en veelvoorkomende struikelblokken in de wereld van crypto belasting. Bekijk deze boeiende aflevering in video voor een grondige exploratie van onderstaande onderwerpen.

 

Box 1 of Box 3: waar valt jouw crypto onder?

De belastingaangifte is al ingewikkeld genoeg en met crypto wordt het alleen maar lastiger. Ben je een lange-termijnbelegger, of ‘hodler’, dan is de kans groot dat jouw crypto’s onder box 3 vallen. Maar hoe zit het als je actief handelt of op andere wijzen inkomen genereert met je crypto?

 

De waardering van crypto en NFT’s: Een kunst op zich

Zodra duidelijk is dat jouw crypto’s onder box 3 vallen, duiken er nieuwe vragen op. Wat als je door een lock-up je crypto’s niet kunt verkopen? Hoe bepaal je dan de waarde? En de positie van NFT’s binnen dit alles – kunnen deze gezien worden als kunst en vallen ze daarmee ook onder de kunstvrijstelling in box 3?

 

De herziene Box 3 regelgeving: Wat betekent dit voor jou?

In december 2021 leidde het ‘Kerst Arrest’ tot een belangrijke herziening van het box 3 belastingregime. Voorheen werd er belasting geheven op basis van een fictief rendement en een fictieve verdeling van het vermogen, wat als strijdig met de wet werd beschouwd. Sindsdien richt de fiscus zich op de werkelijke verdeling van het vermogen, maar wordt nog steeds uitgegaan van een fictief rendement. Maar wat als je dit rendement niet hebt gehaald door de bearmarket van 2022?

 

Een vooruitblik: De ‘Vermogensaanwasbelasting’ vanaf 2026

Koen werpt ook een blik op de toekomstige veranderingen in het belastingstelsel voor box 3, specifiek de introductie van de ‘vermogensaanwasbelasting’. Hierbij betaal je belasting over het daadwerkelijke rendement dat je maakt. Zelfs als je je beleggingen, zoals Bitcoin, niet verkoopt, kan een goed jaar voor Bitcoin alsnog leiden tot een flinke belastingaanslag. Hoe gaat dit in zijn werk? En wat betekent dit voor jouw investeringen?

 

Emigreren wegens belasting: Een slimme zet?

Het Nederlandse belastingsysteem kan voor sommigen reden zijn om over een verhuizing naar het buitenland na te denken. Maar is het voor de Belastingdienst zo eenvoudig dat je als geëmigreerd wordt beschouwd als je meer dan 183 dagen in een ander land doorbrengt? Of zijn er meer aspecten waar je rekening mee moet houden?

 

Hulp nodig bij je crypto belastingstrategie? Wij staan klaar

Heb je vragen die verder gaan dan wat besproken is? Bijvoorbeeld “hoe moet ik mijn stablecoins aangeven in box 3” of “Vallen mijn mining activiteiten in box”? Wij nodigen je van harte uit om contact op te nemen. Ons team van deskundigen staat klaar om jou verder te helpen met jouw specifieke situatie.

De podcast is ook te beluisteren op Spotify.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HVK Stevens Logo

HVK Stevens is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, corporates, private equity fondsen, families en familiebedrijven

HVK Stevens logo

Amsterdam

HVK Stevens
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 76 30 900
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Rotterdam

HVK Stevens & Reigersberg
Westerkade 2B
3016 CL Rotterdam
+31 (0)10 476 88 33
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Luxemburg

HVK Stevens
4, Avenue Jean-Pierre Pescatore,
L-2324 Luxemburg,
Grand Duchy of Luxembourg
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Curacao

Lagun Family Services
Landhuis Joonchi Kaya Richard
3014 Beaujon Willemstad,
Curacao
info@lagunfs.com
Routebeschrijving

Londen

HVK Stevens
Aldgate Tower
2 Leman Street, E1 8FA
Londen
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving