17/09/2023

Let op: Nieuwe voorwaarde voor toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling

Naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak Luxury Trust Automobil GmbH, heeft de Staatssecretaris van Financiën het Besluit inzake factureringsverplichtingen gewijzigd. Deze wijziging is per 2 september jl. ingegaan en is van belang voor ondernemers die betrokken zijn bij ABC-transacties.

 

Vereenvoudigde ABC-regeling

Bij ABC-leveringen verkoopt A goederen aan B en B aan C, waarbij A, B en C alle drie in een ander EU-land zijn gevestigd. De goederen worden hierbij rechtstreeks van lidstaat A naar lidstaat C vervoerd. In de regel dient B lokale btw (van lidstaat C) aan C in rekening te brengen. B dient zich dan in lidstaat C te registeren voor btw-doeleinden en aldaar btw-aangiften in te dienen.

Hierop bestaat een uitzondering op basis van de vereenvoudigde ABC-regeling. Op basis van deze regeling hoeft B zich niet in lidstaat C te registeren en wordt de verschuldigdheid van lokale btw naar C verlegd. C geeft dan de lokale btw aan. Voorwaarde is onder meer dat iedere partij beschikt over een btw-nummer in haar eigen lidstaat.

 

Gewijzigd besluit – Nieuwe voorwaarde

In het Luxury Trust Automobil arrest heeft het Hof van Justitie geoordeeld dat voor toepassing van de vereenvoudigde ABC-levering vereist is dat op de factuur van B aan C kenbaar wordt gemaakt dat de btw naar C is verlegd. De Staatssecretaris heeft in dit kader het Besluit factureringsverplichtingen gewijzigd. De wijziging houdt in dat als sprake is van toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling, op de factuur van B aan C niet langer de vermelding “intracommunautaire (ABC)-levering” mag staan. In plaats hiervan moet op de factuur van B aan C worden vermeld “btw-verlegd”.

Als B op de factuur geen melding maakt van “btw-verlegd”, kan B de vereenvoudigde ABC-regeling niet toepassen en moet B zich in lidstaat C registeren voor btw-doeleinden. Daarnaast moet B mogelijk ook in lidstaat B een zogenoemde nummerverwerving aangeven. Waardoor in beginsel dubbele btw-heffing ontstaat.

 

Tot slot

Indien u betrokken bent bij ABC-transacties, adviseren wij u om na te gaan of u gebruik kunt maken van de vereenvoudigde ABC-regeling. Indien dat mogelijk is, moet u onder meer nagaan of uw factuur aan de vereisten voor toepassing van de vereenvoudigde ABC-regeling voldoet.

Het btw-team van HVK Stevens is graag bereid om met u te beoordelen of u de vereenvoudigde ABC-regeling toe kunt passen, om op die manier buitenlandse administratieve verplichtingen en een risico op dubbele btw-heffing te voorkomen.

Klik hier om dit bericht in pdf-bestand te downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HVK Stevens Logo

HVK Stevens is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, corporates, private equity fondsen, families en familiebedrijven

HVK Stevens logo

Amsterdam

HVK Stevens
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 76 30 900
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Rotterdam

HVK Stevens & Reigersberg
Westerkade 2B
3016 CL Rotterdam
+31 (0)10 476 88 33
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Luxemburg

HVK Stevens
4, Avenue Jean-Pierre Pescatore,
L-2324 Luxemburg,
Grand Duchy of Luxembourg
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Curacao

Lagun Family Services B.V.
11 Johan van Walbeeckplein
Willemstad
Curacao
info@lagunfs.com
Routebeschrijving

Londen

HVK Stevens
Aldgate Tower
2 Leman Street, E1 8FA
Londen
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving