03/06/2021

Verlenging btw-goedkeuringen vanwege het coronavirus

In verband met het uitbreken van het coronavirus heeft het kabinet verschillende fiscale maatregelen ingevoerd. Enkele van die maatregelen bestaan uit btw-goedkeuringen. Onlangs is bekend geworden dat bepaalde btw-goedkeuringen worden verlengd tot en met 30 september 2021. Hieronder informeren wij u over de verlenging. 

 Goedkeuringen 

Btw-nultarief voor de levering van mondkapjes 

Om mondkapjes betaalbaarder te maken voor consumenten, is voor de levering van mondkapjes tot en met 30 september 2021 geen btw verschuldigd. De inkoop-btw kan door de verkoper wel worden afgetrokken. 

Btw-nultarief voor de levering van coronavaccins en coronatestkits 

Tot en met 30 september geldt naast het btw-nultarief voor de levering van mondkapjes ook het btw-nultarief voor de volgende handelingen: 

  • de levering van goedgekeurde coronavaccins en het inenten met deze vaccins; 
  • de levering van specifieke coronatestkits en het testen met deze testkits; 
  • de levering van goedgekeurde coronazelftestkits. 

Leveranciers mogen de inkoop-btw die op de genoemde vaccins en testkits drukt in aftrek blijven brengen, voor zover de btw-vrijstelling voor medische dienstverlening niet van toepassing is. 

Uitlenen zorgpersoneel buiten btw-heffing 

Om extra administratieve lasten tot een minimum te beperken blijft de uitleen van zorgpersoneel tot en met 30 september 2021 buiten de heffing van btw. Als zorgpersoneel kwalificeren personen die worden ingezet voor het verzorgen en verplegen van personen in zorginstellingen. De achtergrond en opleiding van het personeelslid spelen niet mee in de kwalificatie als zorgpersoneel. Wel geldt een aantal andere voorwaarden voor toepassing van de maatregel: 

  1. De inlener is een zorginstelling of -inrichting die de btw-zorgvrijstelling of de sociaal-culture vrijstelling voor leveringen en diensten aan bepaalde specifieke instellingen toepast; 
  2. De uitlener vermeldt de toepassing van de goedkeuring op de factuur en legt de gegevens die zien op de toepassing vast in de administratie; 
  3. De uitlener brengt slechts de brutoloonkosten met een maximale administratieve kostenvergoeding van 5% in rekening; 
  4. De uitlener heeft geen winstoogmerk bij de uitleen en er wordt geen winst gemaakt. 

Ook bij deze maatregel geldt dat de uitlener de inkoop-btw in aftrek mag brengen, mits dat zonder de goedkeuring ook mogelijk zou zijn geweest. 

Conclusie 

Bent u een ondernemer die mondkapjes, coronavaccins en/of coronatestkits levert, of bent u een uitlener van zorgpersoneel? Dan mag u de besproken goedkeuring(en) toepassen. Let op: de goedkeuringen gelden tot en met 30 september 2021. Wij houden u graag op de hoogte van mogelijke verlening of intrekking van de goedkeuringen. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HVK Stevens Logo

HVK Stevens is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, corporates, private equity fondsen, families en familiebedrijven

HVK Stevens logo

Amsterdam

HVK Stevens
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 76 30 900
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Rotterdam

HVK Stevens & Reigersberg
Westerkade 2B
3016 CL Rotterdam
+31 (0)10 476 88 33
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Luxemburg

HVK Stevens
4, Avenue Jean-Pierre Pescatore,
L-2324 Luxemburg,
Grand Duchy of Luxembourg
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Curacao

Lagun Family Services
Landhuis Joonchi Kaya Richard
3014 Beaujon Willemstad,
Curacao
info@lagunfs.com
Routebeschrijving

Londen

HVK Stevens
Aldgate Tower
2 Leman Street, E1 8FA
Londen
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving