15/05/2020

COVID-19 Aandachtspunten voor de vermogende particulier

Sinds enkele maanden staat de wereld in het teken van het bestrijden van het COVID-19-virus. Na de uitbraak eind december in China werd de uitbraak op 11 maart jongstleden officieel tot pandemie verklaard door ge- zondheidsorganisatie WHO. Momenteel wordt alles uit de kast getrokken om verdere verspreiding te voorkomen. Elk land heeft zijn eigen aanpak; van een volledige lock- down tot social distancing. De komende weken en maan- den moeten gaan uitwijzen of de genomen maatregelen het beoogde resultaat hebben.

Los van al het menselijk leed zien wij ook de impact op het dagelijkse leven en de economie. De gevolgen zijn zichtbaar op de financiële markten en de gedaalde beur- zen. De overheid heeft inmiddels een aantal (fiscale) steunmaatregelen genomen om zowel particulieren als bedrijven te hulp te schieten. Op basis van bestaande wet- en regelgeving kunnen vermogende particulieren en directeur-grootaandeelhouders (hierna ‘dga’) echter ook inspelen op de huidige ontwikkelingen.

In dit artikel zullen wij de mogelijkheden c.q. fiscale kan- sen voor een vermogende particulier en dga in het kader van vermogensplanning behandelen en op welke wijze zij hier in de loop van het jaar mogelijk op kunnen antici- peren. Allereerst staan wij stil bij de schenkingsmogelijk- heden voor een vermogende particulier. Vervolgens zul- len wij de waarderingsstelsels voor effecten in een vennootschap nader belichten. Tot slot zetten wij enkele aandachtspunten ten aanzien van de vrijgestelde beleg- gingsinstelling uiteen en staan wij stil bij een praktisch probleem bij het passeren van een akte voor het notariaat ten gevolge van corona.

Dit artikel is geschreven door Jeroen Peters en Philipine Hyong en gepubliceerd in het VP Bulletin. Voor het volledige artikel in PDF klikt u hier.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HVK Stevens Logo

HVK Stevens is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, corporates, private equity fondsen, families en familiebedrijven

HVK Stevens logo

Amsterdam

HVK Stevens
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 76 30 900
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Rotterdam

HVK Stevens & Reigersberg
Westerkade 2B
3016 CL Rotterdam
+31 (0)10 476 88 33
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Luxemburg

HVK Stevens
4, Avenue Jean-Pierre Pescatore,
L-2324 Luxemburg,
Grand Duchy of Luxembourg
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Curacao

Lagun Family Services B.V.
11 Johan van Walbeeckplein
Willemstad
Curacao
info@lagunfs.com
Routebeschrijving

Londen

HVK Stevens
Aldgate Tower
2 Leman Street, E1 8FA
Londen
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving