11/01/2022

Investeringsaftrek waterstof

Recent zijn de Milieulijst 2022 en Energielijst 2022 gepubliceerd. Op beide lijsten wordt sinds dit jaar onder meer aandacht geschonken aan investeringen die verband houden met waterstof. In deze nieuwsbrief geven wij de belangrijkste wijzigingen op dit vlak voor de MIA, Vamil en EIA weer.

Waterstof

Bij de transitie naar een klimaatneutrale samenleving speelt waterstof een belangrijke rol. Zowel op de Milieulijst 2022 als op de Energielijst 2022 komen sinds dit jaar investeringen voor die verband houden met waterstof.

MIA

Ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kunnen in aanmerking komen voor toepassing van de milieu-investeringsaftrek (MIA). In 2022 kan tot 45% van de totale investeringskosten worden afgetrokken van de belastbare winst, waar dat in 2021 nog maximaal 36% was.

De MIA is alleen toepasbaar als wordt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen die vermeld staan op de Milieulijst 2022. Op deze lijst zijn bijvoorbeeld vrachtwagens opgenomen die rijden op een mengsel van waterstof en diesel. De MIA kan gelijktijdig met de Vamil worden toegepast, waardoor de ondernemer aanvullend een liquiditeitsvoordeel kan behalen.

Vamil

De Vamil-regeling biedt de mogelijkheid om 75% van specifieke investeringen af te schrijven op een moment naar keuze. Door deze faciliteit wordt de ondernemer in staat gesteld om een liquiditeitsvoordeel te behalen op een specifiek moment. Ondernemers komen in aanmerking voor toepassing van de Vamil wanneer zij investeren in bedrijfsmiddelen die staan vermeld op de Milieulijst 2022. Zoals hierboven aangegeven kan deze faciliteit gelijktijdig met de MIA worden toegepast.

EIA

Ondernemers die ervoor kiezen om te investeren in een van de onderstaande bedrijfsmiddelen, kunnen daarentegen mogelijk de energie-investeringsaftrek (EIA) toepassen:

  • productie van waterstof door middel van elektrolyse;
  • stationaire opslag van waterstof; en
  • aansluiting op private waterstofnetwerken.

In dit geval kan 45,5% van de investeringskosten in aftrek worden gebracht op de belastbare winst. Daarvoor moeten de bedrijfsmiddelen waarin wordt geïnvesteerd, vermeld staan op de Energielijst 2022 (zoals het geval is bij de bovenstaande bedrijfsmiddelen).

Ten slotte geldt dat de ondernemer bij toepassing van de EIA niet tegelijkertijd een beroep kan doen op de MIA/Vamil.

Resume

Toepassing van de MIA/Vamil of EIA kan een fors belastingvoordeel opleveren. Door deze wijzigingen kan het aantrekkelijker zijn om te investeren in waterstof en daarmee een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Wilt u weten hoe toepassing van de faciliteiten in uw geval kan leiden tot een belastingbesparing, neem dan gerust contact met ons op.

Om dit bericht in pdf te downloaden, klikt u hier.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HVK Stevens Logo

HVK Stevens is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, corporates, private equity fondsen, families en familiebedrijven

HVK Stevens logo

Amsterdam

HVK Stevens
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 76 30 900
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Rotterdam

HVK Stevens & Reigersberg
Westerkade 2B
3016 CL Rotterdam
+31 (0)10 476 88 33
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Luxemburg

HVK Stevens
4, Avenue Jean-Pierre Pescatore,
L-2324 Luxemburg,
Grand Duchy of Luxembourg
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Curacao

Lagun Family Services
Landhuis Joonchi Kaya Richard
3014 Beaujon Willemstad,
Curacao
info@lagunfs.com
Routebeschrijving

Londen

HVK Stevens
Aldgate Tower
2 Leman Street, E1 8FA
Londen
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving