De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel met betrekking tot de toegang tot de UBO-registers. De wijziging moet ervoor zorgen dat een beperkt aantal instanties en individuen toegang krijgt tot de UBO-registers.
De toegang tot de UBO-registers wordt beperkt tot instanties met een wettelijke taak bij het voorkomen en tegengaan van fraude, witwassen en terrorismefinanciering. Daarnaast kunnen personen en instanties toegang tot het UBO-register krijgen als zij een legitiem belang hebben, zoals pers en ngo’s’. Deze instanties zijn onder meer banken en notarissen, die toegang krijgen tot de registers om witwassen tegen te gaan. Journalisten en maatschappelijke organisaties kunnen het register inzien ‘als zij zich bezighouden met onderzoek naar personen achter een bedrijf of organisatie in het kader van het opsporen van fraude, witwassen en terrorismefinanciering’. In deze gevallen wordt er gesproken van een ‘legitiem belang’. De invulling van dat begrip wordt de komende tijd nog uitgewerkt.
Aanleiding voor het wetsvoorstel is de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie van november 2022. Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde dat de UBO-registers ‘in de huidige vorm de grondrechten en privacy van burgers ernstig aantast‘, doordat bepaalde gegevens door iedereen mogen worden ingezien. Waar voorheen iedereen toegang had tot de beide UBO-registers wordt met dit wetsvoorstel geregeld dat de toegang wordt beperkt tot een beperkte groep. Hiermee wordt de privacy van de personen in de beide UBO-registers beter gewaarborgd.
De UBO-registers zijn een Europese database en is in Nederland onderdeel van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Het is mogelijk om via het register gegevens op te vragen over de eigenaren of oprichters van een organisatie.