De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel met betrekking tot de toegang tot de UBO-registers. De wijziging moet ervoor zorgen dat een beperkt aantal instanties en individuen toegang krijgt tot de UBO-registers.

De toegang tot de UBO-registers wordt beperkt tot instanties met een wettelijke taak bij het voorkomen en tegengaan van fraude, witwassen en terrorismefinanciering. Daarnaast kunnen personen en instanties toegang tot het UBO-register krijgen als zij een legitiem belang hebben, zoals pers en ngo’s’. Deze instanties zijn onder meer banken en notarissen, die toegang krijgen tot de registers om witwassen tegen te gaan. Journalisten en maatschappelijke organisaties kunnen het register inzien ‘als zij zich bezighouden met onderzoek naar personen achter een bedrijf of organisatie in het kader van het opsporen van fraude, witwassen en terrorismefinanciering’. In deze gevallen wordt er gesproken van een ‘legitiem belang’. De invulling van dat begrip wordt de komende tijd nog uitgewerkt.

Aanleiding voor het wetsvoorstel is de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie van november 2022. Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde dat de UBO-registers ‘in de huidige vorm de grondrechten en privacy van burgers ernstig aantast‘, doordat bepaalde gegevens door iedereen mogen worden ingezien. Waar voorheen iedereen toegang had tot de beide UBO-registers wordt met dit wetsvoorstel geregeld dat de toegang wordt beperkt tot een beperkte groep. Hiermee wordt de privacy van de personen in de beide UBO-registers beter gewaarborgd.

De UBO-registers zijn een Europese database en is in Nederland onderdeel van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Het is mogelijk om via het register gegevens op te vragen over de eigenaren of oprichters van een organisatie.

 

Klik hier om het nieuwsbericht in pdf te downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

HVK Stevens Logo

HVK Stevens is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, corporates, private equity fondsen, families en familiebedrijven

HVK Stevens logo

Amsterdam

HVK Stevens
Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 76 30 900
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Rotterdam

HVK Stevens & Reigersberg
Westerkade 2B
3016 CL Rotterdam
+31 (0)10 476 88 33
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Luxemburg

HVK Stevens
4, Avenue Jean-Pierre Pescatore,
L-2324 Luxemburg,
Grand Duchy of Luxembourg
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving

Curacao

Lagun Family Services
Landhuis Joonchi Kaya Richard
3014 Beaujon Willemstad,
Curacao
info@lagunfs.com
Routebeschrijving

Londen

HVK Stevens
Aldgate Tower
2 Leman Street, E1 8FA
Londen
info@hvkstevens.com
Routebeschrijving